مشاهده گری سلامت روان دانش آموزان
حضور جمعی دانش آموزان در کلاس مانع از تمرکز بر فرد فرد آنها، توجه به مسائل روانشناختی، مشکلات رفتاری، استعدادها و تواناییهای فردی آنها نیست. معلمها مشاهده گری دقیق را آموزش دیده اند و در طول مهر هر هفته و پس از آن هر دو ماه یک بار، علایم مشکلات رفتاری و توانمندیهای ویژه هر یک از دانش آموزان را به کارشناس بهداشت روان گزارش میکنند. این گزارشها شامل مشارکت دانش آموزان در کلاس و کارگروهی، تعامل با دوستان، توجه و تمرکز در کلاس، بدرفتاری و استعداد و تواناییهای ویژه آنها میباشد.
ملاقات با اولیا
پس از مشاهدات کارشناس بهداشت روان چنانچه دانش آموزی مورد توجه تشخیص داده شود از مدرسه با والدین تماس گرفته میشود و جلسه ملاقات تنظیم میشود. این جلسات با هدف اطلاع رسانی از وضعیت سلامت روان دانش آموز به والد برگزار میگردد و در صورت نیاز والدین برای بررسی بیشتر به کلینیک تخصصی مراجعه میکنند.
کارگاههای دانش آموزان
- برگزاری کارگاه بلوغ
بلوغ سرآغاز تحولات و دگرگونیهای جسمیو روانی است و نقطه عطفی در زندگی فرد از مرحله کودکی به بزرگسالی است. ارائه اطلاعات صحیح و کافی به نوجوانان توسط والدین و مربیان مدرسه، گذر از این مرحله بحرانی را تسهیل مینماید و از کنجکاویهای آنها از منابع غیر معتبر پیشگیری میکند. کارشناس بهداشت روان مدرسه در کارگاه بلوغ که ویژه دانش آموزان چهارم، پنجم و ششم میباشد، دغدغهها و سوالات دانش آموزان را می شنود و پاسخگوی سوالات آنهاست و اطلاعات متناسب با سن آنها را ارائه میدهد.
- برگزاری کارگاه تربیت جنسی
با ورود دانش آموزان به فضای مدرسه، فضای اجتماعی آنها گسترده تر میشود و همین مسئله نیاز به اطلاعات متناسب با سن آنها در زمینه تربیت جنسی را پررنگ تر مینماید. کارشناس بهداشت روان در فضایی صمیمانه مسائل مرتبط با تربیت جنسی را به آنها آموزش میدهد. آموزش اطلاعات و مهارتهای محافظت از خود، از بروز کنجکاویهای بی مورد در میان دانش آموزان و آسیبهای احتمالی پیشگیری میکند.
- برگزاری کارگاه روابط بین فردی
حوزه روابط بین فردی و تعاملات با دوستان دغدغه مهمیبرای دانش آموزان است. معمولا تلاش میکنیم مداخله مستقیم در این حوزه نداشته باشیم و اجازه دهیم دانش آموزان جهت کسب مهارت در حوزه روابط بین فردی مسائل آن را تجربه کنند و به شکل مستقل مسائل خویش را مدیریت نمایند، اما آموزش مهارتهای شکل دهی و حفظ روابط دوستانه میتواند موثر باشد و کودکان را در مدیریت روابط بین فردی توانمند نماید.
کارگاه دانش افزایی والدین
پرورش کودکان شاد، سالم و موفق و مراقبت از آنها در دوران نوزادی، خردسالی، نوجوانی و جوانی برای والدین فشار روانی ایجاد میکند که ناشی از نگرانی برای مهیا کردن شرایط برای سلامت جسمی،روانی و اجتماعی اشت. به طور کلی پدر و مادر بودن در نمودار استرس از جایگاه بالایی برخورداراست.
آموزش مهارتهای فرزندپروری به والدین میتواند میزان استرس والدگری را کاهش دهد و والدین را در زمینه شیوههای تربیت صحیح در هریک از مراحل رشد، راهنمایی کند و توانمند سازد. با توجه به این موضوع در دبستان بهشت برین به آموزش والدین اهمیت زیادی داده میشود و جلسات دانش افزایی والدین به صورت هفتگی برگزار میشود. هر سال موضوعات جلسات دانش افزایی مشابه موضوعات ذیل میباشد:
- نشانههای سلامت روانشناختی در کودکان
- مادر و زنانگی دختر
- وابستگی- دلبستگی
- جایگاه پدر در رشد دختر
- هوش هیجانی و احساسات
- اصول بازی با کودکان
- قانون گذاری موفق
- بلوغ و چالشها
- عادتهای مخرب فرزندپروری
مداخله در شرایط ویژه
بسیار پیش می آید که دانش آموزی به علت بروز شرایط ویژه (فوت یکی از اعضای خانواده، مسافرت والدین، بروز مشکلات خانوادگی و یا بروز مشکلات با سایر دوستان و …) دچار مشکل در تنظیم هیجانی در محیط مدرسه میشود این مسائل توسط کارشناس بهداشت روان مدرسه تا جای ممکن پیگیری میشود و در صورت لزوم به مراکز درمانی ارجاع داده میشود.
جلسات مشاوره ای ویژه معلمان
با توجه به مشاهدات کارشناس بهداشت روان، چنانچه دانش آموزی دارای مشکلات رفتاری، اجتماعی و … باشد، کارشناس بهداشت روان با در نظر گرفتن مسائل روانشناختی ویژهی آن دانش آموز جهت بهبود عملکرد و حل مسائل دانش آموز به معلمین رهنمودهای لازم را ارائه میکند.